Article du journal local “Gnomi” sur l’association

Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη από το 2002, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνογαλλικής φιλίας και την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού. Κάθε χρόνο διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως γιορτή γαλλοφωνίας, γαλλικού κρασιού,  φεστιβάλ κινηματογράφου κ.ά., καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα. Ο Σύλλογος υποστηρίζεται από το 2009, από γαλλίδα μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διδακτικής της Γαλλικής Γλώσσας, η οποία πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση (σταζιέρ),  διάρκειας 8 μηνών, στο Σπίτι της Αντουανέττας.   Στο παρόν δημοσίευμα παρουσιάζονται συνοπτικά τα δύο τρέχοντα προγράμματα του Συλλόγου και αναλυτικά ένα νέο πρόγραμμα, «Το Σπίτι της Αντουανέττας ανοικτό στα σχολεία», που ξεκινά με την καινούργια σχολική χρονιά.


Από το έτος 2008-2009, το πρόγραμμα «Αφύπνιση στη γαλλική γλώσσα και στο γαλλικό πολιτισμό», που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο απόγευμα στο Σπίτι της Αντουανέττας, εμπλέκει ενεργά παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, καθώς και φοιτητές της Σχολής Επιστημών Αγωγής, του Δ.Π.Θ. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα, στα μεν παιδιά να ευαισθητοποιηθούν στη γαλλική γλώσσα μέσα από τραγούδι, παιγνίδι, θέατρο, παραμύθι και κατασκευές, στους δε φοιτητές να δημιουργήσουν εκπαιδευτικό υλικό, να οργανώσουν και να εμψυχώσουν δημιουργικά εργαστήρια, ερχόμενοι με τον τρόπο αυτό πιο κοντά στο επάγγελμά τους μέσω της γαλλικής γλώσσας -γλώσσας ειδικότητας- που επέλεξαν να μελετήσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το προγραμμα υποστηρίζεται και από την γαλλική πρεσβεία.
Από το 2009-2010, το πρόγραμμα «Ξανα-θυμάμαι τα γαλλικά μου» απευθύνεται σε ενήλικες που κάποτε διδάχτηκαν τη γαλλική γλώσσα και επιθυμούν να την ξαναθυμηθούν. 

Δυο φορές την εβδομάδα οργανώνονται συναντήσεις στο Σπίτι της Αντουανέττας, με εμψυχώτρια την γαλλίδα σταζιέρ, η οποία μέσα από προβολές, βιωματικά εργαστήρια και συζητήσεις πάνω σε θέματα γαλλικού και άλλων πολιτισμών  εμπλουτίζει το γλωσσικό και πολιτιστικό επίπεδο των συμμετεχόντων.
Για τη φετινή χρονιά, 2012-2013, μετά από αίτημα της Σχολικής Συμβούλου Γαλλικής γλώσσας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Ευφημίας Μαυρομμάτη, το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την είσοδο στα Δημοτικά δημόσια σχολεία της περιοχής της γαλλίδας σταζιέρ. Επίσημα, επομένως, για τη χρονιά αυτή, θα λειτουργήσει ένα νέο πρόγραμμα στο Σπίτι της Αντουανέττας, με τίτλο «Το Σπίτι της Αντουανέττας ανοικτό στα σχολεία». 

Το πρόγραμμα υποστηρίζει δύο δυνατότητες: 

  1. Επισκέψεις σχολείων στο Σπίτι της Αντουανέττας 
  2. Επισκέψεις  της γαλλίδας σταζιέρ στις τάξεις γαλλικών των Δημοτικών σχολείων. Οι συναντήσεις οργανώνονται σε συννενόηση με τη διδάσκουσα της τάξης και τον διευθυντή του σχολείου. 

Οι επισκέψεις μπρορούν να ενταχθούν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου ή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα COMENIUS ή και να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, υποστηρικτικά στην κύρια διαδασκαλία. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθούν τα κίνητρα στα παιδιά για την εκμάθηση της γλώσσας μέσα από την άμεση επαφή με τη γαλλίδα σταζιέρ, καθώς και η ενεργός συμμετοχή τους σε δημιουργικά εργαστήρια που υλοποιουνται μετά από προβολές διαφανειών σχετικών με επιλεγμένες θεματικές ενότητες πολιτιστικού κυρίως χαρακτήρα. Το νέο πρόγραμμα του συλλόγου εναρμονίζεται πλήρως με τις σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις, την ιδέα του ανοικτού σχολείου και τη σύνδεση σχολείου με την κοινωνία, που επιζητά όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε τα παιδιά να έχουν βιωματική μάθηση και ενεργό συμμετοχή στη γνώση, να μπορουν να εκφραστούν γλωσσικά και σωματικά, να μαθαίνουν μέσα από εμπειρία με δημιουργικό τρόπο.

Σε προηγούμενες χρονιές, όχι όμως σε συστηματική βάση, περισσότερο εμπειρικά, με επιτυχία ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν οι επισκέψεις που παρακάτω αναφέρουμε :

Tο 2009, η κ. M.Τσαταλμπασίδου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, είχε την ιδέα να συνοδεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριές της στο Σπίτι προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά τη λειτουργία και το έργο του συλλόγου και να γυρίσουν σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Σπίτι της Αντουανέττας Δεμτζάν». Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε και βραβεύτηκε σε διαγωνισμό της Β. Ελλάδος. 

Ακολούθησαν…

Το 2010, επισκέφθηκε το Σπίτι η Γ΄τάξη γαλλικών του  4ου Γυμνασίου Ξάνθης, που συμμετείχε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα «Η ιστορία της καρτ-ποστάλ». 

Το 2011,η  Ε΄τάξη του 1ου Πειραματικού Σχολείου της Ακαδημίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS, με σκοπό τη γνωριμία με τη Γαλλία και το γαλλικό πολιτισμό. / Επίσης, μία τάξη του 23ου Νηπιαγωγείου, με σκοπό τη γνωριμία με έθιμα της Γαλλίας τα Χριστούγεννα.

Το 2012, Γ΄και Δ΄τάξεις του 5ου Δημοτικού Σχολείου, στο πλαισιο εκπαιδευτικού προγράμματος για την διαφορετικότητα. / Μία τάξη του 4ου Γυμνασίου με σκοπό τη γνωριμία με τη Γαλλία και το γαλλικό πολιτισμό. / Δύο τάξεις της Επαγγελματικής Σχολής Κομμωτικής, οι οποίοι γνώρισαν μέσα από βίντεο την Υψηλή Κομμωτική στη Γαλλία. / Μαθητές του φροντιστηρίου γαλλικών της κας Πρεπούδη από το Σουφλί, στα πλαίσια γνωριμίας με το σύλλογο. 

Παράλληλα την χρονιά 2011-2012, η γαλλίδα σταζιέρ επισκέφτηκε κάποια σχολεία (Γυμνάσια της πόλης, της ‘Ανθειας και του Σουφλίου), πρόβαλε διαφάνειες και συζήτησε με τα παιδιά, στο πλαίσιο εκδήλωσεων του Συλλόγου για την Διεθνή εβδομάδα της Γαλλοφωνίας,  Επίσης πέρασε κάποιες ώρες προσκεκλημένη στο φροντιστήριο της κ. Πρεπούδη στο Σουφλί, όπου έπαιξε με τα παιδιά επιτραπέζια παιχνίδια κατασκευασμένα από τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αφύπνιση στη γαλλική γλώσσα και στο γαλλικό πολιτισμό».

Οι μαθητές εκδήλωσαν χαρά και ενθουσιασμό με τις επισκέψεις στο Σπίτι της Αντουανέττας, καθώς και με τις επισκέψεις της γαλλίδας σταζιέρ στα σχολεία. Τους δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από την άμεση επαφή με ενα γαλλόφωνο περιβάλλον στο χώρο του συλλόγου, καθώς και με την ζωντανή επικοινωνία με τη γαλλίδα, να προσεγγίσουν τη γαλλική γλώσσα, να κατανοήσουν καλύτερα στοιχεία του πολιτισμού γαλλόφωνων χωρών και να ισχυροποιήσουν τα κίνητρά τους για την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας.

Για τη σχολική χρονιά 2012-2013, και τα 3 προγραμματα υποστηριζονται απο την  Mlle Julie Guibreteau, φοιτήτρια MASTER II, Παν/μιο της Rouen στη Γαλλία.

info
Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με την αντιπρόεδρο του συλλόγου κ. Δήμητρα Μπαδιά στο τηλέφωνο 69 74 92 27 89.