Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: La galette des rois – Η γαλλική βασιλόπιτα

Η γαλλική βασιλόπιτα, la galette des rois, η πίτα των βασιλιάδων, είναι μία πίτα που παραδοσιακά παρασκευάζεται και καταναλώνεται στη Γαλλία, το Κεμπέκ, περιοχές του Καναδά, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο.
Το κόψιμο της πίτας στη Γαλλία σηματοδοτεί τη λήξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού σερβίρεται στις 6 Ιανουαρίου (τη 12η ημέρα των Χριστουγέννων) για να γιορταστούν τα Θεοφάνεια (Epiphanie).
Ωστόσο, οι Γάλλοι σήμερα -ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων- την προμηθεύονται όλο τον Ιανουάριο, συχνά και τον Φεβρουάριο, όπως είθισται για την βασιλόπιτα και στην Ελλάδα!
Η Galette des Rois ή η Βασιλόπιτα των Γάλλων, φτιάχνεται με σφολιάτα και γεμίζεται με αμύγδαλα και πάστα αμυγδάλου. Συχνά ωστόσο η γέμιση ποικίλει σε γεύσεις! Το ρόλο του «φλουριού» στην «galette de rois», που παλαιότερα μπορούσε να είναι ένα κουκί ή ξερό φασόλι, παίζουν περίτεχνες πορσελάνινες φιγούρες, σήμερα ενίοτε και πλαστικές.
Τα παιδιά συμμετέχουν στο έθιμο της στέψης του βασιλιά, δηλαδή εκείνου που βρήκε το τυχερό κομμάτι, έθιμο που έχει τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια.
Αυτά και πολλά άλλα χαρούμενα και ενδιαφέροντα θα μοιραστούμε με τα παιδιά στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, που προωθούν τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα.