Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: La fête des crêpes – Η γιορτή της κρέπας

🥞Η Chandeleur ή η γιορτή της κρέπας, γιορτάζεται στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, και αντιστοιχεί στην Υπαπαντή τού Χριστού, στην υποδοχή του δηλαδή στον ναό και στον εξαγνισμό της Παναγίας.
🥞Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «chandelle», που σημαίνει λαμπάδα, κερί. Στο μακρινό παρελθόν, στη Ρωμαϊκή εποχή, επρόκειτο για γιορτή προς τιμήν του θεού Πάνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πιστοί έβγαιναν στους δρόμους της Ρώμης κρατώντας πυρσούς. Πολύ αργότερα, στα χρόνια του Χριστιανισμού, οργανώνονταν λιτανείες και οι πιστοί κρατώντας λαμπάδες ακολουθούσαν συγκεκριμένο τυπικό: κάθε πιστός έπρεπε να ανάψει μία λαμπάδα στην εκκλησία και να τη μεταφέρει στο σπίτι του, προσέχοντας ιδιαίτερα να τη διατηρήσει αναμμένη.
🧀Αργότερα εμφανίζεται μία νέα παράδοση, αυτή της κρέπας. Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σ’ έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Η κρέπα άλλωστε συμβόλιζε τον ήλιο, που βοηθούσε στο να υπάρξει καλή σοδειά!
Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας.
Ημέρα κρέπας λοιπόν στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, όπου θα παίξουμε και θα μάθουμε, με κίνηση, τραγούδι, βίντεο.
🥣Κάθε Σάββατο εμπλουτίζουμε γνώσεις, ψυχαγωγούμαστε και ερχόμαστε πιο κοντά στη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό!
Εμψύχωση: Ève Truch, Μαρία Μαυροπούλου.